KON: Tražio sam da me Vlada smeni, ali neću sam da podnosim ostavku! OVO JE UŽAS…

KON: Tražio sam da me Vlada smeni, ali neću sam da podnosim ostavku! OVO JE UŽAS…

Latest News

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da je medicinski deo štaba na jučerašnjoj sednici insistirao da se javno objavi da su oni bili za uvođenje restriktivnijih mera.

Na pitanje zbog čega se javnosti juče obratila premijerka Ana Brnabić, a ne on, kazao je:

“To što se nakon sednice Kriznog štaba obratila premijerka, a ne ja je sasvim logično, jer ja ne bih mogao da govorim suprotno od onoga što je moj stav i stav medicinskog dela Kriznog štaba. Insistirali smo zato na tome da se javno objavi da smo mi bili za uvođenje restriktivnijih mera. Jedino oko čega smo se saglasili je neophodnost vakcinacije”, kazao je Kon za televiziju K1.

Kako kaže, kovid propusnice su dobra stvar, ali u ovom trenutku nisu dovoljne.

“Uopšte ne znam koje je objašnjenje zašto ih juče nismo uveli. Nisam to razumeo, zaista. Naš predlog bilo je skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve delatnosti koje nisu esencijalne. Time bismo dobili mali predah, smanjio bi se broj novoobolelih, a to vreme uz kovid propusnice trebalo bi iskoristiti za vakcinaciju”, rekao je Kon.

Dodaje da su tražili i obaveznu vakcinaciju za pojedine delatnosti.

“Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama. Ja lično sam uradio sve, molio sam da me opozovu ako im smetam. Gubimo energiju na rasprave. Odlaganje mera je po mom mišljenju pogrešno razmišljanje”, smatra Kon.

On je kazao i da je procenat vakcinacije kod mladih uzrasta od 18 do 30 godina svega 22 odsto.

“Ja ne mogu da razmišljam o uverenjima i ubeđenjima, ja sam epidemiolog. Imunizacija je jedina mera koja nam omogućava izlazak iz ove situacije koja je vanredna, a neretko i katastrofalna. Epidemiološka situacija je ispolitizovana do maksimuma, a opstrukcije su brojne na svim nivoima. Mi sada imamo prirodni tok zaražavanja. Brže nam ide zaražavanje nego vakcinacija. Katastrofalno je što od tih 7.000 novoobolelih dnevno oko jedan odsto umire”, kazao je Kon.

Kon je istakao da će on i njegove kolege iz medicinskog dela Kriznog štaba biti branioci javnog zdravlja do kraja.

“Predlagaćemo mere koje smatramo najproduktivnijim i najboljim i tražićemo da se to javno saopštava. Nije vreme za masovna slavlja i masovna okupljanja ljudi koji nisu vakcinisani. Kada je reč o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, trenutna preporuka je da prođe 14 dana od buster doze do vakcine protiv gripa, mada se sada taj stav promenio i glasi da je bezbedno primiti obe vakcine u isto vreme. Svakako, potrebno je da to bude i zvanično usvojeno i da se počne sa primenom takvog modela, a to će biti uskoro”, kazao je Kon.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate na koji način se sprovodi naseljavanje izbeglica iz Avganistana po selima u Srbiji:

Izvor: 021/Webherald.rs

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment