POČELA ŽESTOKA OFANZIVA: Rusi krenuli na Zapad, snažni udari na preko 40 gradova!

POČELA ŽESTOKA OFANZIVA: Rusi krenuli na Zapad, snažni udari na preko 40 gradova!

Latest News

Najmanje pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno u napadu ruskih snaga na više od 40 gradova u Donbasu, tvrdi ukrajinska vojska.

“Okupatori su granatirali više od 40 gradova u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i uništili ili oštetili 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i jednu školu. Pet civila je poginulo u granatiranju, a 12 je ranjeno”, navele su ukrajinske oružane snage na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da je odbijeno 10 napada, a da su uništena četiri tenka i četiri drona. Tvrdi se i da su ubijena 62 neprijateljska vojnika.

Rat u Ukrajini ušao je u 92. dan. Najmanje sedam osoba je poginulo u granatiranju centra Harkova, saopštili su lokalni zvaničnici.

Civilni brodovi mogu bezbedno da koriste luku Marijupolj pošto je opasnost od mina eliminisana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kaže da se mirovni pregovori sa Rusijom zapravo ne vode.

Medvedev: Uslovi Zelenskog za primirje nisu izvodljivi

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da uslovi koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavlja za primirje nisu izvodljivi.

“Uslovi koje Zelenski postavlja za primirje su kategorični do idiotizma i u principu neizvodljivi”, istakao je Medvedev na Telegramu, preneo je Tas.

Medvedev kaže da predsednik Ukrajine zahteva da “Donbas i Krim ponovo ukrade”, kao da nije svestan volje njihovih stanovnika.

Kuleba: Situacija na istoku Ukrajine gora nego što se priča

Vojna situacija u istočnoj Ukrajini je još gora nego što ljudi kažu da jeste i zemlji je sada potrebno teško naoružanje da bi se efikasno borila protiv Rusije, kaže ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je učestvujući u direktnoj sesiji pitanja i odgovora sa korisnicima Tvitera rekao i da se mirovni pregovori sa Rusijom zapravo ne vode.

Lavrov: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku

Kada je nešto u interesu SAD, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale – Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

“Uporedite tu aroganciju, osećaj sopstvene superiornosti – to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. U trenu su je izbombardovali”, rekao je Lavrov.

Kaže da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak, a da se kasnije otkrilo da nisu bila u pitanju tela civila, već militanata obučenih u civile.

“Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju, formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-“, naglasio je Lavrov.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate koji je plan Aleksandra Vučića za uvođenje sankcija Rusiji:

(Tanjug/Webherald/Sputnjik)

Leave a Comment