SRBI IZBAČENI ZBOG INVESTITORA: Deportovano čitavo selo, pravi se novi rudnik!

SRBI IZBAČENI ZBOG INVESTITORA: Deportovano čitavo selo, pravi se novi rudnik!

Latest News

Profit iznad svega…

ZBOG širenja površinskog kopa rudnika čiji je većinski vlasnik kineski “Srbija Ziđin koper”, nekadašnji RTB Bor, meštani Krivelja zatražili su da se presele na drugu lokaciju jer im nagli razvoj rudnika uveliko onemogućava da žive normalno. Meštani insistiraju na trajnom rešenju i preseljenju svih 400 domaćinstava na lokaciju na kojoj neće biti rudarskih aktivnosti.

Intenzivni radovi na rudarenju stigli su do samih kuća i imanja meštana koji se žale ne samo na učestala miniranja, već i na zagađenje reke i vazduha. Kažu da je krajnje vreme da se njihov zahtev iznet nadležnima još pre godinu i po razmotri. Zbog toga su na novom zboru sa predstavnicima Ministarstva rudarstva, Gradske uprave Bor i Instituta za urbanizam i arhitekturu tražili da se ispoštuju njihove želje.

– Ovo je prvi zbor žitelja Krivelja sa nadležnima i smatram da treba sagledati interese svih strana. Naravno, nama koji predstavljamo meštane Krivelja kroz Savet mesne zajednice, najvažnije je da se u potpunosti ispoštuju potrebe naših meštana. Sada je bitno da smo složni – rekao je Dragoslav Nikolić, predstavnik Saveta MZ Krivelj.

U selu navode da će svi žitelji biti redovno obaveštavani o svim odlukama, a da će svaki njihov predlog i sugestija biti saslušani. Dogovoreno je da se oroči datum o potencijalnim lokacijama za novi Krivelj i da to bude 1. septembar. Uslov je da lokacije ne budu mesto potencijalnog rudarenja u narednim decenijama.

Stavove Kriveljana o izmeštanju celog naselja, ali i seoskog groblja, podržali su i u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i u lokalnoj samoupravi. Meštanima su na zboru Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, poručili da “nijedan žitelj sela Krivelj u predstojećem postupku preseljenja ne sme biti oštećen na bilo koji način”. Skupu, međutim, nisu prisustvovali predstavnici kineske kompanije koji su u pisanom odgovoru naveli da je njihovo prisustvo u ovom trenutku preuranjeno, a da će se uključiti u proces preseljenja tek kada budu definisani svi parametri.

– Mi imamo detaljan plan razvoja rudarstva kompanije “Ziđin” i znamo tačno njihove planove geoloških istraživanja i proširenja rudnika. Dakle, možete biti sigurni da tamo gde bude preseljeno selo neće biti naknadnih rudarskih radova – rekao je na zboru u Velikom Krivelju Milijanović.

On je istakao da će sva otvorena pitanja sa “Ziđinom”, koja su izneli meštani Krivelja, Slatine i gradskog naselja Sever, izneti na sastanku radne grupe, koji se uz prisustvo predstavnika ministarstava redovno održavaju.

– Grad Bor će sagledati sve mogućnosti za preseljenje sela i infrastrukturno ćemo u potpunosti pripremiti lokaciju koja bude određena kao konačna. Vi treba da odlučite gde želite da živite – rekao je Milikić.

NA ZBORU se desio i incident kada je jedan od meštana polio vodom gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i gađao ga flašicom. Zbog napada na gradonačelnika priveden je M. K. (21), kome je određeno zadržavanje do 48 sati.

DEJAN Milijanović, pomoćnik ministarke energetike i rudarstva rekao je u Boru da je “Srbija Ziđin koper” najveći izvoznik

– Otvaranjem novog rudnika “Čukaru peki” imaće još bolju perspektivu da povećava proizvodnju, da zaposli i više ljudi i sve to uz bolje uslove za život i veću zaštitu životne sredine.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate na koji način se sprovodi naseljavanje izbeglica iz Avganistana po selima u Srbiji:

Novosti

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment