(VIDEO) NEMA VIŠE KURCA: Austrijski kancelar podneo ostavku zbog korupcije!

(VIDEO) NEMA VIŠE KURCA: Austrijski kancelar podneo ostavku zbog korupcije!

Latest News

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras zbog istrage o umešanosti u korupciju.

Novi kancelar Austrije biće Aleksandar Šalenberg, dosadašnji ministar spoljnih poslova.

Kurc nije više kancelar, ostaje na čelu partije

Povlačim se da bih izbegao haos i kako bi se rešila pat pozicija u kojoj je koalicija, biću šef poslaničkog kluba OVP (Narodne partije Austrije) u parlamentu, rekao je Kurc, prenose austrijski mediji. On je dodao da će ostati i na čelu partije.

„Moja domovina mi je bitnija od sebe. Sada su potrebni stabilni uslovi. Zato bih želeo da napravim prostor kako bih rešio zastoj. Austriji je potrebna vlada koja može da upravlja na stabilan način“, rekao je Kurc u obraćanju uživo.

Kurc je naglasio kako je zatražio od članova vlade iz njegove partije da „nastave da rade“,

Dodao je da se Austrija nalazi u osetljivoj fazi, kada „pandemija još nije gotova, ekonomski rast je tek počeo, a u toku su pregovori o budžetu i poreskoj reformi“.

Optužbe protiv mene potiču još iz 2016. i one nisu tačne, što ću i dokazati, rekao je Kurc koji je pod istragom zbog sumnje na korupciju. To je saopštilo tužilaštvo 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

Pored Kurca Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Istraga za korupciju

Austrijski mediji objavili su ranije da tužilaštvo sumnja da je Ministarstvo finansija kupovalo reklame u tabloidu „Esterajh“ u zamenu za izveštavanja i ulepšavanje istraživanja javnog mnjenja u korist kancelara Kurca i njegove partije.

Istraga protiv austrijskog kancelara uzdrmala je vladajuću koaliciju, pošto su Zeleni, stavili do znanja da ne žele da sarađuju sa njim.

Šalenberg nije član Narodne partije, koju vodi Kurc, pa bi bio prihvatljiviji za Zelene.

Sputnjik

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment