VUČIĆ PREVARIO NAROD: Računi za plin skaču za 40 posto! Formula ostaje ista, ali vrednosti skaču…

VUČIĆ PREVARIO NAROD: Računi za plin skaču za 40 posto! Formula ostaje ista, ali vrednosti skaču…

Latest News

Majstor manipulacije…

Šta ste razumeli iz rečenice Aleksandra Vučića da ima “odlične vesti i da formula za izračunavanje cene nafte ostaje ista”, većina građana je pomislila da cene plina ostaju iste i baš zbog toga je Vučić govorio samo o fromuli, ali ne i o konačnoj ceni ili koje se cifre ubacuju u navedenu formulu.

Prema proračunim koje je javno saopštila Zorana Mihajlović, Umesto 270, kostace 380 pa prebaci to u procente

Ako bi cena nafte pala na ispod 100 dolara za barel, to bi se odrazilo i na cenu gasa na zimu, koji bi bio jeftiniji i koštao bi nas oko 380 dolara.

Stoprocentna naftna formula za obračun cene gasa koju su u nedelju dogovorio Vučić dovešće do toga da cena gasa odmah na početku zime iznosi gotovo 400 dolara!

To će drastično pogoršati životni standard u Srbiji i povećata osnove troškove života.

Cena nafte i mazuta

Kako objašnjava ministarka energetike Zorana Mihajlović, cena gasa prema “naftnoj formuli” izračunava se u odnosu na prosečne cene nafte i mazuta na roterdamskoj berzi u poslednjih devet meseci.

Kako je u pitanju stoprocentna formula, u nju ne ulazi cena gasa na berzama, već samo cene nafte i mazuta, što je veoma dobro za Srbiju.

– Cena nafte na berzama je trenutno oko 120 dolara, tako da bi, prema novoj naftnoj formuli, cena gasa danas za nas bila 334 dolara – ipak to je samo trentuko ukazuje minsitarka iz redova SNS.

Prema predviđanjima kretanja cena nafte i mazuta za kraj ove godine, gas bi naredne zime mogao da nas košta oko 400 dolara – kaže Mihajlovićeva.

I profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković potvrđuje da “naftna formula” koja će se primenjivati za Srbiju podrazumeva da cena gasa za najveći deo potrošnje bude između 340-350 dolara, u zavisnosti od kretanja cena nafte na tržištu.

– Ta “naftna formula” koja će se primenjivati omogućava da cene gasa u Srbiji za najveći deo potrošnje, za te 2,2 milijarde kubnih metara gasa budu negde u rasponu od 340-350, u zavisnosti od kretanja cena nafte na tržištu – kazao je Rajaković.

Naveo je da očekuje da cena gasa bude veća ukoliko naša država bude nabavljala dodatne količine.

Na pitanje kakve će cene gasa biti tokom zime na berzi za druge zemlje Rajaković ističe da će one biti visoke, te da će, sasvim sigurno, iznositi više od 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate zašto Aleksandar Vučić i dalje ne sme da formira novu vladu i kakve tajne se kriju iza post-izbornih pregovora:

Webherald.rs/Informer/Srbijadanas.com

Leave a Comment